Brigáda je v ideálním případě výhodná jak pro vás, tak pro vašeho zaměstnavatele. On potřebuje někoho na sezonní výpomoc nebo jako záskok za dovolenou. Vy si rychle vyděláte peníze (u některých brigád je dostanete hned první den na ruku), zkusíte si typy práce, ke kterým byste se jinak třeba nikdy nedostali… A každopádně se něco naučíte. I kdybyste měli být jen zručnější v rozbalování krabic, nikdy nevíte, kdy se vám to (kromě Ježíška) bude hodit.

Nechtějí vás přijmout?

V letošním roce čekalo nemilé překvapení spoustu středoškoláků, kteří plánovali jít na brigádu. Na začátku ledna totiž začala platit úprava zákoníku práce, podle které týdenní pracovní doba zaměstnance mladšího 18 let nesmí v souhrnu překročit 30 hodin, délka jednotlivé směny pak v souhrnu 6 hodin.

Jenže šestihodinová pracovní doba není u většiny firem běžná, a proto brigádníky mezi patnácti a osmnácti lety nechtějí přijímat. Logicky při výběru upřednostní brigádníka staršího, který může odpracovat celou osmihodinovou směnu.

Zákonodárci se naštěstí chytli za nos a změna, která čtyřicetihodinovou pracovní dobu týdně lidem starším šestnácti let povolí, se už připravuje.

Letošní léto ovšem ještě budou středoškoláci hledat brigádu jako pověstnou jehlu v kupce sena. Pokud se ale budou pídit důkladně, mohou být úspěšní. „U nás jsou kratší než osmihodinové směny běžné,“ říká personalistka Erika Chroustová z McDonald’s. „Zaměstnáváme jak studenty, tak třeba maminky s malými dětmi, kterým kratší směny vyhovují.“

Co se stane, když vám ještě není 18 let, a budete pracovat déle než 6 hodin denně?

Vám se nestane nic. Ale ten, kdo vás takto zaměstnává, překračuje zákon. Je na vás, abyste zvážili, jestli chcete pracovat u firmy, která dělá něco načerno. Může být jen otázkou času, kdy se začnou neférově chovat i k vám.

Co podepsat, a co ne?

Hlavně nezapomeňte vůbec něco podepsat. Myslete na to, že brigáda domluvená ‚per huba‘ (čili ústně) se vám nebude započítávat do odpracovaných měsíců, až po škole budete případně muset žádat o podporu v nezaměstnanosti. Nemluvě o případných tahanicích ohledně (ne)domluvené odměny.

Zaměstnavatel s brigádníkem musí (!) uzavřít písemnou smlouvu – většinou jde o Dohodu o provedení práce nebo Dohodu o pracovní činnosti. Jak se liší a která je pro vás výhodnější?

Dohoda o provedení práce se většinou sjednává na provedení konkrétního jednorázového úkolu. Například když budete prezentovat výrobek u stánku v hypermarketu. Ze mzdy vyplacené na základě této dohody není odváděno zdravotní ani sociální pojištění a odpracované hodiny se vám nezapočítávají do budoucna.

Dohoda o pracovní činnosti je o poznání výhodnější. Z platu odvádíte zdravotní i sociální pojištění, proto máte v případě nemoci nárok na vyplácení dávek.
Pokud pracujete na některý z obou typů dohod, musí být vaše minimální hodinová mzda 48,10 Kč hrubého.

Kolik zaplatíte agentuře za zprostředkování?

To, že si agentury ze mzdy brigádníka strhávají provizi, je fáma. Alespoň to tvrdí ředitel agentury Student René Kuchár: „Provizi si agentura domlouvá s klientem, tedy firmou, která brigádníky zajišťuje. Za to, že jim seženeme brigádníka, kterého potřebují, si účtujeme určitou částku plus mzdu brigádníka. Snažíme se brigádníkův plat pochopitelně dojednat co nejvyšší. Často se stává, že agentury nabízejí za tutéž brigádu více peněz než přímí zaměstnavatelé.“

Mezi výhody zprostředkovatelských agentur patří nejen to, že mnohdy dostanete peníze hned po odvedení práce, ale také skutečnost, že na jednom místě najdete široký výběr pozic a firem. „Když ráno zjistíte, že od oběda budete mít volno, zavoláte do agentury a ona vás od dvou pošle někam na brigádu,“ přibližuje René Kuchár. Studentka VŠE Kristina má s agenturou jen dobré zkušenosti: „Agenturu jsme měli přímo na koleji, takže když jsem chtěla pracovat, stačilo tam zajít. Moje první brigáda byla práce manipulanta, pak jsem hodně brigádničila i jako hosteska nebo třeba pokladní.“

Hledejte!

Takže neseďte s rukama v klíně a nezoufejte, že jste něco prošvihli. Zajděte do zprostředkovatelské agentury nebo zasurfujte na internetu. Vždyť například stránky Prace.cz nabízely 1. června 2028 brigád… Je jen na vás, co si vyberete a jaké máte priority. Podle průzkumu serveru Jobs.cz si 62 % uchazečů vybírá brigádu podle výše výdělku, jen 10 % klade důraz na to, aby je brigáda bavila. Takže vám přejeme hodně zábavy za hodně peněz!



KOLIK SI VYDĚLÁTE JAKO...
Pokladní v hypermarketu
Praha 80 - 100 Kč/hod
Brno 60 - 70 Kč/hod
Ústí nad Labem 57 - 69 Kč/hod
Liberec 63 - 100 Kč/hod

Kancelářská výpomoc (kopírování, obálkování)
Praha 70 - 80 Kč/hod
Brno 60 - 70 Kč/hod
Ústí nad Labem 49 - 55 Kč/hod
Liberec 55 - 70 Kč/hod

Recepční s AJ
Praha 80 - 120 Kč/hod
Brno 80 - 120 Kč/hod
Ústí nad Labem 58 - 70 Kč/hod
Liberec 55 - 70 Kč/hod

Text: Lucie Hášová Truhelková
Foto: Isifa